Wel ja beste ouders,

 

Deze zomer kregen we – nog steeds omsingeld door het coronavirus – opnieuw een ‘go’ voor onze scoutskampen. Ook bij jullie thuis wordt ongetwijfeld halsreikend uitgekeken naar dat avontuur. Gesterkt door de ervaring van vorig jaar, weten we als leidingsploeg hoe deze uitdaging aan te gaan: we gaan op kamp, maar we gaan vooral veilig op kamp. En dit jaar mogen alle Hopduveltjes samen in 1 bubbel! We zetten even op een rij hoe we dat met De Hopduveltjes corona-proof aanpakken:

 

Het goede nieuws is dat onze kampen kunnen plaatsvinden zoals gepland:

–       Kapoenen en welpen / 18-25 juli / Houffalize

–       Jonggivers / 15-25 juli / Houffalize

–       Givers / 12-25 juli / Houffalize

 

Alle leden kunnen in principe mee op kamp. Mocht er twijfel zijn om medische redenen, dan kan jullie huisarts hierover adviseren. Een update van de individuele medische steekkaart is voor iedereen een must!

 

Ons zomerkamp zal er in 2021 sowieso nog anders uitzien dan we gewend zijn, maar wie er vorig jaar bij was zal de aanpak zeker herkennen. Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft een draaiboek voorzien met concrete richtlijnen om ons kamp praktisch en organisatorisch voor te bereiden.

De basismaatregelen zien er zo uit:

  • Elk kamp bestaat uit één of meerdere ‘bubbels’ van maximum 100 deelnemers, begeleiding niet meegeteld. Een grotere groep wordt opgedeeld in meerdere bubbels. Kleinere takken kunnen samen een bubbel vormen. Binnen zo’n bubbel kunnen leden en leiding samenleven en spelen. Vooral met +12-jarigen onder elkaar beperken we nauw fysiek contact bij het spelen. Tussen de verschillende bubbels is er zo weinig mogelijk contact met elkaar en houden we afstand.
  • Elke bubbel is verplicht om de gegevens bij te houden van elk extern contact. Er is een duidelijke aanwezigheidslijst en een contactenlogboek waarin alles wordt genoteerd. Bijvoorbeeld wie wanneer en waar boodschappen deed.
  • Om externe contacten te vermijden, passen we ons programma daarop aan. Om die reden is ook bezoek op kamp beperkt tot noodzakelijke visites in functie van de organisatie van activiteiten.
  • Deelnemers die drie dagen of minder voor vertrek ziek worden, al dan niet met symptomen van corona, blijven thuis. Wie besmet is met COVID-19 of onder 1 dak woont met een besmet persoon, kan niet deelnementijdens de opgelegde quarantaine- of isolatieperiode.
  • Bij twijfel of risicopatiënten vragen we dat ouders de huisarts consulteren voor advies.
  • Wanneer iemand ziek wordt tijdens het kamp, is er een duidelijk stappenplan: onmiddellijke afzondering met 1 leid(st)er en ouders die hun zoon of dochter zo snel mogelijk komen ophalen. Op elk kamp duiden we een coördinator aan als aanspreekpunt voor opvolging van maatregelen.
  • We hanteren de verder gekende standaardrichtlijnen zoals handhygiëne, reinigen van contactoppervlakken, zorgvuldige afwas en verplichte mondmaskers voor +12-jarigen in publieke ruimte buiten de kampplaats (we vragen om mondmaskers van thuis uit mee te geven met je kind).

 

Een kampperiode werd vastgelegd op aaneensluitende dagen samen in een bubbel. Er wordt geadviseerd geen spreiding van verschillend jeugdaanbod te plannen in eenzelfde aaneengesloten periode. Jongeren wordt gevraagd om in 1 periode (vb. een week) vooral aan slechts eenzelfde jeugdwerking deel te nemen. Begeleiding of deelnemers kunnen indien noodzakelijk (vb. voor vaccinatie) het kamp een korte periode verlaten en terugkeren indien zij in elke situatie alle maatregelen respecteren en geen onnodige contacten hebben buiten de ‘thuisbubbel’.

 

We zullen die richtlijnen strikt volgen en kunnen terecht voor ondersteuning bij de structuur van Scouts en Gidsen Vlaanderen. We vragen jullie als leiding zowel begrip als vertrouwen. Aarzel niet om bij ons aan te kloppen met welke vraag of bekommernis dan ook. We begrijpen dat er zorgen kunnen zijn en zoeken graag samen naar antwoorden of oplossingen.

 

Het is een stevige opdracht, maar we zijn paraat. We kijken er enorm naar uit om onze leden opnieuw de tijd van hun leven bezorgen.

 

Op kamp met uitzicht op weer onbezorgd jong mogen zijn? ’t Zal wel zijn!

 

Aron, Laure & Feebe


Geef een Reactie